Eva Bengtsson fick avslag på sin ansökan om skadestånd. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
Bordellhärvan

"Jag var inställd på avslag"

Uppdaterad 16:30
På tisdagen kom justitiekanslern, JK, med beskedet att de båda kvinnor som utnyttjades som minderåriga i bordellhärvan på 1970-talet inte får någon ersättning av staten. Eva Bengtsson var en av dem som ansökt om skadestånd från staten.

– Jag var inställd på avslag. Sedan ville jag naturligtvis ha en ursäkt från någon som var inblandad. För jag har hela mitt liv trott att det är mitt fel och att det mig det var fel på. Men nu när jag har blivit äldre inser jag att det inte alls är mitt fel. Jag har inte gjort något fel, säger hon.

Eva Bengtsson fick på tisdagen beskedet om att det inte blir någon ersättning från justitiekanslern Göran Lambertz.

– Jag har beslutat att avslå begäran om skadestånd från staten och det beror på att anspråket är preskriberat, alltså för gammalt. Jag gör bedömningen att det i och för sig har förekommit fel från rättsväsendets sida, säger Göran Lambertz.

I bordellhärvan på 1970-talet avslöjades att ett antal kända män blanda andra höga politiker, som exempelvis justitieminister Lennart Geijer hade utnyttjat prostituerade.

Detta var i sig inget brott, men dåvarande rikspolischefen Carl Persson larmade regeringen.

De kvinnor som nu begärt ersättning av staten var bägge minderåriga. Deras fall drevs aldrig vidare, och ingen straffades för att de utnyttjades sexuellt.

JK Göran Lambertz kommer fram till att misstankarna om otukt med barn borde drivits längre men att det har gått för lång tid sedan det hände.

Göran Lambertz har inte tagit reda på vilka makthavare som utnyttjade flickorna eller som fanns med i dåvarande rikspolischefens material.

Göran Lambertz har inte heller undersökt polisens utredningsmaterial om bordellhärvan för att kontrollera om åklagarnas bedömningar var riktiga.

Enligt JK skulle kvinnorna kunna begära ersättning av nåd, ex gracia, något som är mycket ovanligt. Men redan på tisdagen har regeringen svarat att det inte kommer att ske.

Men vänsterpartisten Alice Åström menar att att bordellhärvan måste utredas en gång för alla.

– Om man inte gör upp med det förflutna, om man inte vågar lyfta fram de misstag som begås inom rättsväsendet kan vi inte vara säkra på att vi hela tiden försöker skapa ett rättssäkert system, säger hon.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".