Riksbanken kritiseras av finansutskottet

Riksbanken har hamnat i rejält blåsväder efter den senaste räntehöjningen för ett par veckor sedan. Beslutet tog marknaden på sängen och Riksbanken har kritiserats för att vara för otydlig i sin kommunikation.

Informationspolitiken var också huvudtemat när Riksbankschefen Stefan Ingves under tisdagen frågades ut av folkvalda i riksdagens finansutskott.

– Vi funderar, och har alltid funderat, på hur vi går till väga med vår information. När det gäller hur vi utformar vår information i framtiden vill jag notera att det är sex personer i direktionen som måste snacka ihop sig. Därför tycker inte jag att det är lämpligt att jag skjuter från höften när det gäller vare sig det ena eller det andra i den här frågan.

Stefan Ingves själv tycker inte det är konstigt att frågorna om den ett år gamla informationspolicyn ställs. Den policyn går i korthet ut på att de sex Riksbanksdirektörerna inte får ge vägledning om ränteutvecklingen mellan de penningpolitiska mötena sex gånger om året.

– Det är alltid en diskussion om hur centralbanker kommunicerar och eftersom detta inte var ett helt enkelt beslut är det inte särskilt förvånande att det är en del diskussioner nu, säger Riksbankschefen Stefan Ingves.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se