Höga priser gör det svårt att ärva gårdar

De höga priserna på åkermark gör det svårt att låta lantbruk gå i arv. Som Ekot tidigare berättat om så steg priset på åkermark rekordmycket förra året. Vi har besökt ett lantbruk där ett generationsskifte är på väg.

Torbjörn Svensson jobbar på familjens lantbruk i Järna utanför Stockholm.

Det är snart dags för dig att ta över din pappas gård. Hur påverkar de höga åkermarkspriserna det?

– Det försvårar ju ganska avsevärt detta. Värdet på gården gör det svårare att lösa ut mina syskon på marknadsmässiga grunder. Man får göra ett generationsskifte som både mina syskon och jag är nöjda med, säger Torbjörn Svensson.

Järna i Södermanland tillhör de områden där priset på åkermark steg allra mest förra året, hela 41 procent. Det gynnar förstås dem som redan äger mark men gör det väldigt dyrt för den yngre generationen lantbrukare att ta över.

Det här är enligt Lars-Göran Svensson, lantbruksansvarig på LRF Konsult, ett problem och han menar att en föryngring av lantbrukarkåren är nödvändig.

– Yngre lantbrukare tillför mycket kreativitet och har nya idéer och driver lantbruken på ett lite annorlunda sätt. De äldre kan i bland bli lite mer av en förvaltartyp och är inte alls på samma sätt aktiva som de yngre.

Att Torbjörn Svensson ska driva verksamheten vidare är han och hans syskon överens om, men hade han inte växt upp på en gård som ägdes av familjen så hade han kanske inte gjort det yrkesvalet.

– Att säga att jag ska bli bonde är svårt om man inte har en massa pengar, om man då inte är infödd, som jag.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se