2 500 fall av internetbedrägeri anmälda

Tusentals svenskar har som Ekot nyligen rapporterade drabbats av höga telefonräkningar efter att ha surfat på internet och fått sin vanliga internetuppkoppling utbytt utan att de tänkte på vad det var de klickade på. Nu har över 2 500 personer har polisanmält de som skickat ut räkningarna, och förundersökning pågår.
Flera av de personer som står bakom de företag som skickat ut räkningarna har delgivits misstanke om grovt bedrägeri. Företagen, som heter Scanbill, Internet B och Har-exports, har skickat ut räkningar för mångmiljonbelopp till tusentals hushåll det senaste halvåret, men många av dem som fått räkningarna hävdar att de blivit lurade och att deras ordinarie internetuppkoppling bytts ut mot någon av företagens mer än hundra gånger dyrare internetuppkopplingar utan att de vetat om det. 2 500 personer har gjort en polisanmälan. Nya räkningar till 5 000 personer Samtidigt har omkring 5 000 svenskar fått nya räkningar, men den här gången kommer de inte från Scanbill, Internet B och Har-exports, utan från indrivningsföretaget Persolvo Inkasso i Malmö, ett företag som Datainspektionen misstänker inte följer de lagar som gäller för inkassoföretag. – Vi har under de senaste dagarna fått många indikationer om att det skulle kunna föreligga någon brist i underlaget för kraven, och då finns det ju bestämmelser i inkassolagen som säger att om det föreligger sannolika skäl för att fordran ej är lagligen grundad eller framstår fordran annars som obefogad så ska man inte vidta någon inkassoåtgärd, säger Håkan Meurling som är avdelningschef på Datainspektionen. – Eftersom vi har fått så många indikationer att det kan vara någon brist här så har vi beslutat att inleda tillsyn mot det här bolaget. Nytt bolag men samma personer Men det är kanske inte så konstigt att Persolvo Inkasso skickat ut de nya kraven trots att det är tveksamt om fordringarna är giltiga. Enligt uppgifter till Ekot är det samma personer som står bakom de ursprungliga räkningarna från Scanbill, Internet B och Har-exports som också står bakom Persolvo Inkasso, och rådet från Håkan Meurling är att de som fått inkassokraven ska tillbakavisa räkningarna och vänta med att betala dessa. – Här ska man ju bestrida, och sedan tycker jag att det vore ju bra om den här tillsynen som vi har öppnat nu kommer att leda till att vi kan korrigera det här inkassobolaget – nu ska jag inte gå händelserna i förväg, de måste ju få en chans att yttra sig också, säger Håkan Meurling.
Thorbjörn Carlsson

Per Gudmundson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".