armenien

Protester efter anklagelser om valfusk

I en veckas tid har den tidigare sovjetrepubliken Armenien skakats av svåra oroligheter där oppositionen beskyller regeringen för valfusk.

På tisdagen genomfördes de största protestdemonstrationerna hittills och den sittande presidenten varnar oppositionen för att fortsätta.

Armeniens huvudstad Jerevan var på tisdagen en delad stad, på ett ställe samlades tiotusentals anhängare till oppositionen och protesterade mot vad de anser var valfusk, det var för sjunde dagen i rad men det var den största demonstrationen hittills. På ett annat ställe i Jerevan samlades också en tiotusentals människor men till stöd för den nuvarande statsledningen.

Den 19 februari var det presidentval och enligt det officiella valresultatet segrade den hittillsvarande premiärministern Serge Sarkisian.

Men oppositionens kandidat den tidigare presidenten Levon Ter-Petrosian hävdade att det förekom omfattande valfusk och sedan dess demonstrerar hans anhängare med krav på att resultatet ska ogiltigförklaras. De internationella observatörerna sa dock att valet i huvudsak gick rätt till.

Armeniens nuvarande president Robert Kocharian säger nu att myndigheternas tålamod med protesterna börjar ta slut. På tisdagen greps också flera oppositionsaktivister av polisen så spänningen stiger.

Politiken i Armenien, som ligger i Kaukasusområdet, har präglats mycket av kriget i det närbelägna Nagorno-Karabach och har stundtals urartat i våldsamheter.

Finlands utrikesminister Ilkka Kanerva har kommit till Armenien för att försöka medla och han verkar ha gjort vissa framsteg. Segraren i presidentvalet Serge Sarkisian har nu inbjudit oppositionen till att bilda en koalitionsregering, men det kan vara för sent. En indikation kommer idag om demonstrationerna fortsätter.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se