EU nära en lösning om patentregler

De 15 EU-länderna är nu mycket nära en uppgörelse om gemensamma patentregler. Olika stridsfrågor är nu nästan lösta, säger flera källor i Bryssel.
Det är en verklig följetong som kanske är inne på sista kapitlet, för vid förhandlingar har många av trätoämnena lösts. Det betyder att det i princip är enighet om att den speciella domstol som behövs för att patenttvister ska förläggas till Luxemburg, men, här finns några detaljer kvar. Tyskland kräver en lång avvecklingsperiod av de regionala myndigheter som nu sköter motsvarande uppgifter i Tyskland. Tio år har de tyska förhandlarna krävt, och här återstår en del överläggningar vid ett möte på måndag, men flera diplomater tror ändå att det ska gå att lösa. Också den omstridda språkfrågan ser ut att vara genomtröskad så att patent bara ska behöva översättas till de största EU-språken. Nu kräver byråkratin patentansökningar på väldigt många språk. Det är dyrt och arbetskrävande. Över huvud taget anses de många hindren kring patent inom EU vara ett stort problem för tillväxten. Beräkningar visar att det kostar ungefär fem gånger så mycket att få patent inom EU jämfört med i USA och Japan. Det har, säger många, lett till lägre tillväxt och till att de mål som EU satt upp, nämligen att unionen ska vara lika konkurrenskraftigt som USA senast år 2010, har tett sig alltmer orealistiskt.
Willy Silberstein, Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".