Högerpopulister åter i Österrikes regering

På fredagen fick Österrike efter tre månaders regeringsförhandlingar en ny, eller rättare sagt en ny-gammal regering. Och främlingsfientliga FPÖ är tillbaka i koalitionen.
Det var en lång väg att gå från valet den 24 november tills i dag för att komma fram till exakt samma regringskoalition som förra gången, nämligen förbundskansler Wolfgang Schüssels konservativa Folkparti ÖVP och det högerpopulistiska Frihetliga partiet FPÖ. Det vill säga, den kombination som förra gången ledde till den uppmärksammade och felslagna isoleringen av Österrike på grund av populisten Jörg Haider. Samme Haider lyckades spränga den förra regeringen, men sedan Förbundskanslern Schüssel i omgångar förhandlat med både socialdemokraterna och De gröna blev det i alla fall FPÖ som igen blev koalitionspartnern. De flesta av ministrarna stannar kvar på sina poster. Så till exempel utrikesministern Ferrero-Waldner. Finansministern är också den samme Grasser men nu som opolitisk finansminister eftersom han lämnat Jörg Haiders parti. Vice förbundskansler blir FPÖ-ordföranden Herbert Haupt. Bara två gånger tidigare i Österrikes historia har det tagit längre tid att få fram en regering. Lång tid och mycket väsen för så små förändringar, är en vanlig kommentar här i Österrike.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".