EU diskuterar sitt förhållande till Gud

Den grupp inom EU som diskuterar hur unionen ska styras i framtiden avslutade på fredagen en ny omgång möten. Gruppen diskuterar bland annat om det i en ny konstitution ska finnas hänvisning till att unionen vilar på kristna värden. Det är många som tycker det.
Mendez de Vigo från Spanien säger att EU:s länder vilar på judisk-kristen grund, och det tycker han också ska framgå av morgondagens konstitution. Anledningen är, säger han, att EU är så mycket mer än bara ekonomi och marknad och att det då också behövs en hänvisning till det andliga i en kommande konstitution. Det cirkulerar också ett förslag där det just heter att EU:s värderingar bygger bland annat på att många har Gud som sin källa till sanning och rättvisa. Argument för och emot Det här har bland annat stöd i länder på väg in i unionen. På många håll var kyrkan en viktig maktfaktor i kampen mot det kommunistiska förtrycket. Andra säger att EU också har exempelvis en stor muslimsk befolkning som lätt skulle känna sig utanför. Den svenska kristdemokraten Ingvar Svensson, som tillhör konventet, vill inte ha någon hänvisning till det religiösa. Det vill heller inte Lena Hjelm Wallén som är den svenska regeringens representant. – Vi lever ju i sekulariserade samhällen. Det är ju mycket ovanligt i de flesta ländernas konstitution att man har den typen av hänvisning, säger Lena Hjelm Wallén. Men kan det inte vara viktigt att ändå visa var andligt och kulturellt Europa hör hemma? – Det handlar om politik som vi är här för att göra just nu. Andliga värden, kulturella värden är naturligtvis viktiga i samhällsbyggandet, men här är ju fråga om att visa hur demokratin har växt fram och hur den ska tydliggöras i fördraget, och jag menar inte att man behöver ta utgångspunkt i någon gud då utan det är faktiskt vi människor här och nu som gör detta, svarar Lena Hjelm-Wallén.
Willy Silberstein, Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".