Miljardsmäll för Bure

Förra året blev en miljardförlust för investementbolaget Bure. Handeln med bolagets aktier stoppades på börsen i förra veckan, efter oklarheter om bokslutet. När det kom på fredagen, rasade kursen. Vid börsens stängning hade aktien rasat med över 50 procent. Bure bildades en gång för att ta hand om löntagarfondspengar, som redan hade betalats in av företag, innan löntagarfonerna lades ner, efter många års politisk strid.
Statliga stiftelser och investmentbolag fick ta hand om de många miljarderna. Pengarna skulle tillbaka till näringsliv och forskning bland annat. För Bures del har vägen fram till dagens bokslut på minus 1,4 miljarder kronor kantats av kriser och strider. Från början hade Bure löntagarfondspengar i kassan, idag är profilen rikskapitalbolag med investeringar i IT och medier, en högst riskfylld kombination sedan börsbubblan sprack. Förlusten förra året beror på att Bure har tvingats skriva ner värdet av aktieinnehavet med drygt en tredjedel. Huvudägarna är Sjätte AP-fonden och Stenakoncernen, båda med säte i Göteborg. För att rädda den finansiella situationen har ägarna beslutat om en nyemission och natt försöka få bättre lånevillkor. I avvaktan på hur det blir med den saken placeras Bures aktie på Stockholmsbörsens A-listas observationsavdelning, från och med måndag i nästa vecka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".