M vill utöka jämställdhetsbonus

Föräldrar som delar lika på föräldraledigheten får från 1 juli en så kallad jämställdhetsbonus. Moderaterna öppnar för att utöka rätten till bonusen. Den ska också gälla när man är hemma med sjuka barn och när pappor jobbar deltid.

– Vi genomför nu jämställdhetsbonusen inom föräldraförsäkringen. Den ska vi utvärdera sen. Men parallellt med detta vill vi se hur vi kan utveckla ett system som i grunden gör det mer lönsamt för män att vara hemma och ta ansvar och mer lönsamt för kvinnor att arbeta. Den exakta utformningen får vi återkomma till, säger moderaternas partisekreterare Per Schlingman.

Moderaternas förtroenderåd vill att partiet ska ha en vassare jämställdhetspolitik inför valet 2010.

När det gäller arbetslivet och familjepolitiken vill rådet att papporna skall ta ännu mer ansvar för barnen genom att oftare stanna hemma med sjuka barn.

Idag tar mammorna ut 64 procent av dom så kallade vab-dagarna enligt försäkringskassan. Papporna tar ut knappt 40 procent.

Detsamma gäller deltidsarbete. Idag jobbar dom flesta småbarnspapporna heltid, men bara hälften av mammorna. Det är en av orsakerna till att kvinnorna halkar efter på arbetsmarknaden.

Därför vill nu moderaterna pröva om det är möjligt att ge jämställdhetsbonus också till dom pappor som jobbar deltid och där familjerna delar lika på vården av sjuka barn.

Men socialminister Göran Hägglund, kristdemokrat, är tveksam.

– Jag är lite avvaktande än så länge. Jag tror att den förändring vi genomför genom jämställdhetsbonusen kommer att få stora effekter också när det gäller uttaget av vab-dagar. Men jag tittar gärna på de förslag som kommer fram.

Marie-Jeanette Löfgren
marie-jeanette.lofgren@sr.se
Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se