Vaclav Klaus ny president i Tjeckien

Republiken Tjeckien har fått en ny president efter den avgångne Vaclav Havel. Efter tre försök blev det på fredagskvällen klart att landets nye president heter Vaclav Klaus, företrädaren Vaclav Havels ärkefiende.
Det gamla talesättet tredje gången gillt stämde också när det gäller tjeckiska presidentvalet. Efter två tidigare försök att hitta en vald tronföljare efter Vaclav Havels långa presidentskap är det nu klart. Havels ärkefiende Tjeckiens nye president heter Vaclav Klaus, före detta premiärminister, finansminister och talman men mest känd som förre presidenten Vaclav Havels svurne ärkefiende. Det mest anmärkningsvärda med fredagskvällens val är ändå att inte regeringens, utan oppositionens kandidat segrade, trots att regeringen, bestående av socialdemokrater, kristdemokrater och liberaler, för första gången hade lyckats enas om filosofiprofessorn Jan Sokol som kandidat. Thatchers lärljunge Att Klaus fick 142 av möjliga 200 röster i deputeradekammaren betyder att också regeringskoalitionen och ännu mer anmärkningsvärt kommunister måste ha lagt sin röst på Klaus, som kallats för Margret Thatchers bäste lärljunge. Vaclav Klaus i presidentborgen är liktydigt med garanterade svårigheter för premiärministern Spidla. Med den skicklige men arrogante Vaclav Klaus som president blir Tjeckien över huvud taget ett svårskött pastorat. Regeringen är för EU, medan Klaus är emot, och Klaus kommer att utnyttja den politiska makt som statschefsämbetet erbjuder för att underminera regeringskoalitionen.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".