Microsoft döms till miljardböter

EU-kommissionen dömer det amerikanska it-företaget Microsoft till miljardböter därför att företaget trots upprepade påstötningar från EU-kommissionen fortsätter att utnyttja att företagets operativsystem Windows dominerar marknaden för persondatorer. Det sa EU:s konkurrenskommissionär Nellie Kroes vid en presskonferens i Bryssel på onsdagen.

– Microsoft fortsatte att missbruka sin starka marknadsposition även efter det att vi krävde att de skulle sluta med det redan i mars 2004, säger Nellie Kroes.

EU-kommissionen menar att Microsoft utnyttjar sin dominerande marknadsställning som består i att företagets operativsystem sitter i var och varannan dator runt om i världen.

Det som kommissionen särskilt retar upp sig på är att andra tillverkare av datorprogram måste betala höga avgifter för att få den information som behövs för att man ska kunna göra datorprogram som fungerar i hop med Windows.

Det gynnar Microsofts egna programvaror och andra tillverkare får därför svårare att konkurrera med sina ordbehandlingsprogram och musikspelare, till exempel.

Betalar gör konsumenterna genom att programvarorna blir dyrare än vad de skulle behöva vara.

EU-kommissionen utdömde redan 2004 böter på 800 miljoner euro. På onsdagen plussades den siffran på med ytterligare 899 miljoner eftersom Microsoft inte började lyda kommissionen förrän i höstas då EG-domstolen avslog Microsofts överklagan.

Så Microsoft ska nu totalt betala 1,7 miljarder euro, mer än 15 miljarder svenska kronor till EU-kommissionen i böter.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se