Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blix hade önskat mer framgång i Irak

I en kvartalsrapport till FN:s säkerhetsråd om hur avrustningsarbetet i Irak går skriver chefen för FN:s vapeninspektörer Hans Blix att resultatet av avrustningsarbetet hittills varit begränsat. Rapporten lämnades till säkerhetsrådets medlemmar sent på fredagskvällen, men tidigare på dagen sade Hans Blix att Bagdadregimen just nu är mer aktiv i sitt samarbete med vapeninspektörerna.
Så sent som förra året passerade motsvarande kvartalsrapporter – det här är för övrigt den tolfte i ordningen – tämligen obemärkt förbi, men i det laddade och avgörande läge som råder i Irakfrågran blir naturligtvis uppmärksamheten stor. Rapporten innehåller till största delen en lång uppräkning av möten, inspektioner och andra praktiska åtgärder som genomförts den senaste tremånadersperioden, men mot slutet under rubriken ”observationer” kommer värdeomdömen. Där skriver Blix att det hittills varit begränsade resultat i avrustningsarbetet och att det är svårt att förstå varför Irak nu genomför åtgärder som de kunde ha inlett för länge sedan. Välkomnade besked om skrotning Tidigare på fredagen sade Blix också att Bagdadregimen just nu är mer aktiv i sitt samarbete med inspektörerna. Han välkomnade också beskedet häromdagen att Irak är berett att förstöra de omdiskuterade al-Samoud-robotarna: – Det här en betydelsefull del av en verklig avrustning, sade Blix och förklarade att eftersom kvartalsrapporten var skriven innan han fått beskedet om skrotningen av robotarna, så räknar han med att det kan bli en del förändringar i den muntliga rapport han kommande vecka – oklart exakt när – ska presentera för FN:s säkerhetsråd. Analyseras alltmer noggrant Ju närmare det avgörande beslutet i Irakfrågan kommer desto mer intensivt och noggrant analyseras och granskas varje ord Hans Blix framför, även av de länder som egentligen anser att inspektionerna är bortkastad tid. Alla söker konkreta argument i rapporterna antingen för att bevisa att Irak inte samarbetar med FN som landet ska eller för att inspektionerna faktiskt fungerar allt bättre. Men inte heller denna gång är Hans Blix så entydig att det kan leda till några drastiska åsiktsförändringar i de mycket låsta positionerna i säkerhetsrådet. På frågan om glaset just nu är halvfullt eller halvtomt när det gäller irakiernas samarbetsvilja var hans diplomatiska svar: det är ett glas där de fyllt på mer vatten.
Anders Ask, New York

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".