Irak uppger att robotskrotning ska börja

Irak kommer med början på lördagen förstöra sina al-Samoud-raketer, i enlighet med kraven från chefen för FN:s vapeninspektörer Hans Blix. Beskedet kom under dagen sedan irakierna under nästan en hel vecka dragit på svaret, rapporterar SR:s korrespondent.
Under lördagen kommer fyra av Iraks al-Samoud-raketer börja förstöras i ett område omkring 30 kilometer norr om huvudstaden Bagdad. Beskedet lämnades under dagen av en talesman för det irakiska informationsministeriet och kommer samma dag som FN:s tidsfrist går ut. FN:s vapeninspektörer under Hans Blix har begärt att al-Samoud-raketerna ska förstöras eftersom det framkommit att de i vissa fall har en räckvidd som överstiger de 150 kilometer som är det maximala som Irak tillåts inneha enligt FN:s resolution 1441 från i höstas. Den biträdande chefen för FN-inspektörerna Dimitri Perricos, som befinner sig i Bagdad, träffade den irakiske ledaren Saddam Husseins främste vetenskapliga rådgivare Amir al-Sadi och parterna kom överens om en plan för den vidare destruktionen, och en arbetsordning för de kommande dagarna. Enligt Hans Blix är den senaste utvecklingen ett prov på ”ett viktigt steg mot verklig avrustning”, och bedömare förväntar sig att den kommer att avspeglas i den rapport som Blix lägger fram inför FN:s säkerhetsråd i slutet av nästa vecka. Dessutom har vapeninspektörerna nu återupptagit de intervjuer med irakiska vetenskapsmän som legat nere nära en månad. Också den utvecklingen ses av inspektörerna som positiv, och ytterligare ett steg mot fullt irakiskt samarbete.
Lars Kobbe, Kuwait

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".