Fyra Farc-fångar frigivna

På onsdagskvällen frigav den colombianska Farc-gerillan ytterligare fyra politiker som hållits fångna i över sex år. Men samtidigt varnade gerillan för att detta var den sista ensidiga frigivningen.

För att fler fångar ska bli fria måste regeringen först gå med på Farc:s krav om att avmilitärisera ett stort område i sydvästra Colombia.

– Ni kan inte föreställa er vilken fasa det innebär att leva sju år som fånge under de förhållanden som vi har gjort, säger Luis Eladio Perez, den av de fyra frigivna, som förde gruppens talan när de anlände till Caracas och äntligen kunde återförenas med sina familjer.

Det var ett möte fyllt av skratt och tårar, glädje och förtvivlan. De fyra hämtades på morgonen av två venezolanska helikoptrar försedda med det internationella Röda Korsets emblem.

Precis som för en månad sen, då gerillan frigav två andra fångar så motiverades frigivningen med att den var ett erkännande till Venezuelas president Hugo Chavez och till den colombianska senatorn Piedad Cordoba för deras arbete för ett humanitärt fångutbyte.

Men samtidigt som frigivningen skedde publicerade Farc-gerillan ett uttalande på sin hemsida, i vilket det sägs att detta var den sista ensidiga frigivningen. Om de övriga 40 utbytbara fångarna som gerillan har ska bli fria måste först Farc:s krav på avmilitärisering av ett stort område uppfyllas.

En anledning till att regeringen vägrar att gå med på det kravet är att alla de fyra som nu blev fria kidnappades under en period då gerillan fått igenom sitt krav om avmilitärisering.

Men istället för att bidra till fred och samexistens, så utnyttjade gerillan det avmilitäriserade området för att bygga fångläger så att den kunde öka antalet kidnappade.

De fyra som frigavs på onsdagen berättade också att livet för dem som är kvar i fångenskap är outhärdligt och att den som kanske har det värst är den förra presidentkandidaten Ingrid Betancour.

Luis Eladio Perez träffade Ingrid Betancour senast 4 februari. Han säger att hon bara blir sämre och sämre.

– Gerillan behandlar Ingrid extremt illa. Hon tvingas bära bojor dygnet runt och hon omges av personer som gör allt för att göra hennes liv till en än större pina än det redan är.

– Något måste göras. Snart är det för sent, säger Luis Eladio Perez.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se