ryska presidentvalet

I Ingusjien tvivlas på demokratiskt val

I den ryska delrepubliken Ingusjien är det svårt att se att det kan bli något meningsfullt presidentval på söndag, rapporterar SR:s Rysslandskorrespodent. Här är våldet värre än i Tjetjenien med kidnappningar, skottlossning, vägminor och flera tusen extra militärer som begränsar rörelsefriheten.

– Varför slösa pengar på valet, det förstår jag inte. Det vore bättre att ge pengarna till de fattiga istället för att hålla ett val som redan är avgjort, säger Magomed Jandijev. Han ifrågasätter hur ett öppet fritt val kan hållas i en så orolig delrepublik som Ingusjien.

För drygt fyra år sedan fördes hans son Timur bort av okända män, fortfarande vet inte Magomed vad som hänt honom.

– Lever han eller inte det vill vi veta, säger han.

Den 67-årige Magomed är en av många i Ingusjien som förgäves söker få svar på vad som hänt unga som förts bort under upprensningsaktioner. Sådana antiterroraktioner har staden Karabulak sett flera gånger sedan i höstas.

Aktionerna har genomförts efter att etniska ryssar har dödats eller efter skottväxling mellan rysk militär eller polis och så kallade rebeller. Vad det är för några är svårt att veta eftersom hela Ingusjien belagts med informationsblockad. Journalister är inte välkomna. Vi tar oss in på småvägar undan alla vägposteringar och lyckas undgå att väcka säkerhetsmännens intresse.

Här ska det hållas presidentval i helgen och resultatet kommer med stor sannolikhet bli en gigantisk seger för Medvedjev med rekordhögt valdeltagande. Så var det i parlamentsvalet i höstas.

– Hos oss röstade 98 procent och i Tjetjenien 99 procent, säger Muchmed Gazdijev, halvt på skämt halvt på allvar.

Hans yngste son fördes också bort till ett okänt öde. Båda de äldre männen är övertygade om att de aldrig får se sina söner i livet igen. Lika övertygade som att det inte går att hålla ett demokratiskt val i det krigsliknande tillstånd delrepubliken befinner sig i.

Maria Persson Löfgren, Karabulak maria.persson_lofgren@sr.se