Ozonskadligt ämne kan bli EU-exportvara

I slutet av det här året måste EU-länderna helt avveckla produktion och användning av haloner, som används främst i brandsläckare men som kan skada ozonskiktet, men nu föreslår EU-kommissionen att EU-länderna ska få ökade möjligheter att exportera skrotad halon till utvecklingsländerna.
Frågan ska diskuteras vid EU:s miljöministermöte nästa vecka. – Ja, jag tycker ju att det här är väldigt problematiskt. Från svensk sida har vi markerat mycket tydligt att vi vill inte se en sådan här förändring utan vi tycker att det här ska förstöras inom EU, säger miljöminister Lena Sommestad. Det finns ju ett resonemang från kommissionen om att om man exporterar till utvecklingsländerna så kan de avstå från att tillverka själva – vad tror du om det? – Det är ju ett antagande man gör, men det finns ingenting som säger u-länderna inte skulle producera. De har ju en tillåtelse att producera en viss kvot. Vi ska inte dumpa iväg vårt miljöfarliga avfall till u-länderna. Varför tror du att kommissionen kommer med det här förslaget? – Såvitt vi förstår är det påtryckningar från kommersiella intressen. Nu ska vi ju göra oss av med alla installationer som innehåller den här gasen, och då är det klart att det är mer kostsamt att förstöra och mer lönsamt att exportera. Förslaget stämmer inte med den strategi för ämnet som EU antog för två år sedan och som säger att allt halon inom EU bör elimineras och förstöras –: Om vi exporterar det överskott vi har finns ju risken att den totala konsumtionen och användningen ökar betydligt i u-länderna. Sedan finns det mycket lite som talar för att de i de här länderna kommer att ha resurser nog att förstöra det här på ett sätt som är bra och som vi har råd med här inom EU, säger Lena Sommestad. Vilka utsikter tror du att Sverige och några andra länder har att påverka det här beslutet? – Vi söker stöd för att stoppa detta, men tyvärr har de flesta länder ställt sig positiva, men vi arbetar nu inför rådsmötet för att försöka påverka de länder som har en liknande syn som Sverige på den här typen av problem. Minskningen av ozonförstörande ämnen är en av ljuspunkterna i internationell miljöpolitik, men om ozonskiktet ska läka ihop framöver är avhängigt av om utvecklingsländerna lyckas med utfasningen, enligt FN, och då kan inte industriländerna komma dragande med gammal teknik, menar Lena Sommestad: – Det vore naturligtvis en fördel om vi bidrog till teknikutvecklingen, säger hon.
Ingrid Gustavsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".