Växande marknad för manlig skönhet

Svenska män lägger ner allt mer tid och pengar på sitt utseende. Den genomsnittlige mannen i Sverige köper nu skönhetsprodukter för 3 000 kronor per år.

Den manliga skönhetsindustrin växer. Det säger Andreas Jönsson, auktoriserad hudterapeut.

– Marknaden inom hudvård för män ökar mer och mer.

Enligt undersökningsföretaget AC Nielsen gjort har försäljningen av hudkrämer och rengöring för män ökat med 70 procent, eller nära tolv miljoner kronor, på ett år i dagligvaruhandeln och hos kosmetikspecialister.

Enligt Andreas Jönsson tänker män i alla städer och åldrar allt mer på sitt utseende i Sverige.

– Min pappa 60, har börjat använda hudvård ganska sent, men använder hudvård nu. Men de börjar vid 25-30 när de ser att något händer med huden.

En som insett att utseendet betyder allt mer för svenska män är Magnus Helander. Han är en före detta datakonsult som sadlat om och i dag driver en klinik som hjälper män som tappat håret att få tillbaka kalufsen.

– Jag insåg att det var ganska många som behövde hjälp med sitt håravfall. Jag insåg att det är en bra och växande bransch.

En behandlingskur på Magnus Helanders klinik med laser kostar mellan 20 000 kronor och 55 000 kronor och tar ett år att genomföra.

Men att det skulle röra sig om en lyxbehandling för de mer välbeställda i samhället håller Magnus Helander inte med om.

– Det är absolut ingen överklassbehandling utan vi har kunder ifrån alla samhällsklasser.

Hur mycket pengar branschen mot håravfall omsätter per år är svårt att säga. Likaså hur många män som varje år söker hjälp för att få håret tillbaka, enligt Magnus Helander.

– Det är svårt att uppskatta eftersom det finns flera mottagningar och flera olika typer av behandlingar. Men vi pratar flera tusentals varje år och det är ständigt ökande, säger Magnus Helander.

Annika Carpman