Arabland vill att Saddam ska avgå

För första gången föreslår nu ett arabland att Iraks ledare Saddam Hussein bör avgå frivilligt. Förslaget från Förenade Arabemiraten lades fram på Arabförbundets toppmöte i Sharm-el-Sheik i Egypten på lördagen.
Toppmötet i Sharm-el-Sheik kallades samman för att försöka nå enighet i Irakfrågan, ett problem som fått medlemsländernas olika ståndpunkter att djupna. I förslaget från Förenade Arabemiraten sägs att Saddam Hussein 14 dagar efter det att han har accepterat förslaget lämnar ifrån sig makten i utbyte mot immunitet, alltså att han inte ska kunna ställas till ansvar för brott begångna under sin tid vid makten. Arabförbundet skulle gå in och styra Irak Efter den irakiska regimens maktfrånträde skall Arabförbundet gå in och styra Irak i väntan på att irakierna själva kan upprätta en stark och varaktig regering. Frågan är om förslaget kommer att få någon större uppslutning bland Arabförbundets övriga medlemsstater. Risken finns att sprickan mellan de olika synsätten inom gruppen kommer att bli än tydligare, och göra arbetet med ett gemensamt uttalande från mötet svårare. Irak började förstöra raketer Ett slutdokument väntas senare på lördagskvällen efter det dagslånga toppmötet. Ländernas utrikesministrar skrev ihop ett utkast redan på fredagen, men lämnade de slutliga detaljerna till statscheferna. På lördagen började Irak förstöra fyra al-Samoud-raketer i ett området cirka 30 kilometer norr om Bagdad. FN hade krävt att det arbetet skulle inledas just på lördag. Al-Samoud-raketerna bryter genom sin alltför långa räckvidd mot FN:s resolution 1441 från i höstas. Irak har också kommit överens med FN:s vapeninspektörer om en tidtabell för att förstöra också resten av robotlagret och nu har också nya intervjuer med irakiska vetenskapsmän inletts, helt i linje med kraven från chefen för FN:s vapeninspektörer Hans Blix.
Lars Kobbe, Kuwait
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".