Israel dödad av Qassamraket från Gaza

För första gången på nio månader dödades på onsdagen en israel av en Qassamraket från Gaza. Den dödliga attacken ökar nu trycket på Israels regering att ta till hårdare tag mot Hamas i Gaza. Sedan onsdagen har 17 palestinier, inklusive en sex månaders baby, dödats i israeliska flygräder mot Gaza.

Det ser inte bra ut inför Condoleezza Rice fredsresa i Mellanöstern i nästa vecka. Sedan USA kallade till toppmöte i Annapolis för tre månader sedan, då fredsprocessen skulle återuppväckas, har 213 palestinier dödats i Gaza. Och igår träffades alltså en israelisk student i Sederot av en Qassamraket.

Militära bedömare menar att upptrappningen följer ett förutsägbart mönster; Israel dödade i tisdags fem av Hamas militära befälhavare. Enligt Israel hade alla fem varit på träning i Iran och tagit sig in i Gaza medan gränsen mot Egypten stod öppen.

Hamas svarade med 40 Qassamraketer, som ledde till att en student dödades, varpå Israel genomförde flygräder där 17 palestinier dödades.

Men varken Israel eller Hamas anses just nu ha intresse av en ökad upptrappning. Trots påtryckningar har Israels regering stått emot kraven på en omfattande markoffensiv i Gaza. Samtidigt hävdar många bedömare att Hamas har kapacitet att avfyra raketer med betydligt dödligare utgång.

Samtidigt höjs alltfler röster i Israel för direkta förhandlingar med Hamas. Ett par före detta säkerhetschefer och militärer har på senare tid sagt att det finns ingen militär lösning på problemet Gaza.

Enligt en opinionsundersökning i tidningen Haaretz säger sig 64 procent av israelerna vara för att Israel inleder samtal med Hamas för att nå ett avtal om vapenvila. Islamistiska Hamas har, utan att erkänna Israel, erbjudit den judiska staten ett långvarigt eldupphör.

FN:s specielle sändebud i Mellanöstern sa häromdagen att situationen i Gaza är både ohållbar och oacceptabel. Han kallade Israels blockad mot Gaza för kollektiv bestraffning.

Ett annat FN-sändebud, sydafrikanen John Dugard, skriver i en rapport till FN:s kommission för mänskliga rättigheter, att palestinska terrorhandlingar är en oundviklig konsekvens av Israels ockupationspolitik.

Rapporten väntas väcka starka reaktioner. FN:s kommission för mänskliga rättigheter har redan fått kritik för att den ägnar så mycket tid åt att kritisera en enda regering: Israels.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se