Tilltänkt Volvopartner svartlistad

Ett dotterbolag till kinesiska Dong Feng som Volvo förhandlar om samarbete med har hamnat på Sjunde AP-fondens svarta lista. Orsaken är att militära lastbilar exporterats till Sudan och därmed har man brutit mot FN:s vapenembargo mot landet.

– Av de här lastbilarna, som är speciellt designade för militärt bruk, så har två hundra hittats i Sudan under 2005 av en FN-panel. Därefter har också två Amnestygrupper rapporterat att man sett sådana här lastbilar transportera tillfångatagna flyktingar, säger Richard Gröttheim, tillförordnad vd på Sjunde AP-fonden.

Att hamna på Sjunde AP-fondens svarta lista innebär att fonden inte investerar i bolaget och gör sig av med eventuella innehav. Där listas företag som har brutit mot de mänskliga rättigheterna.

– I det här fallet, vapenembargot mot Sudan. Därmed har de brutit en FN-konvention och därmed hamnar man på vår svarta lista. Det gör man om uppgifterna är verifierade, vilket det är i det här fallet., säger Richard Gröttheim.

Volvo förhandlar om ett samarbete med kinesiska Dong Feng Motor Group som äger hälften av svartlistade Dong Feng Motor Company, resten äger japanska Nissan.

Exporten till Sudan kände inte Volvokoncernens presschef Mårten Wikforss till.

– Det här var ingenting vi kände till, det är en nyhet för oss. Men det är ju precis sådant man måste titta på om man i framtiden kommer att hamna i det läget att vi får en möjlighet att gå in och göra ett samägande med en del av det bolaget.

Uppgifterna om lastbilar till Sudan, hur påverkar de de här förhandlingarna?

– I ett sådant läge där man sitter och tittar igenom bolaget får man titta på det, diskutera det och gå igenom det. Volvokoncernen i dag skulle aldrig någonsin tillåta ett bolag att göra en export i strid med FN:s vapenembargo, det är fullständigt uteslutet.

Richard Gröttheim på Sjunde AP-fonden vill inte råda Volvo hur de ska agera.

– Jag har sett att de varit intresserade av att ingå ett samarbete men har inte gjort det ännu. Huruvida de gör det eller inte får du fråga dem om.

Men ni har valt bort de här bolagen?

– Vi har valt bort dem, ja.

På vilka grunder?

– Att de bryter mot FN-konventioner.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".