Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Förslag kan höja föräldrapengen i år”

Om regeringen genomför förslaget att lägga ut en del av sjukförsäkringskostnaderna på arbetsgivarna finns det pengar att genomföra en höjning av taket i föräldraförsäkringen i år. Det sade statliga Konjunkturinstitutets, KI:s, chef Ingemar Hansson i Ekots lördagsintervju.
– Räknar man med det så finns det ett utrymme, och det är vår bedömning nu också att skulle man lägga över en stor del av kostnaderna, sjukförsäkringen på arbetsgivarna utan att justera taket, då kan det nog bli ett visst utrymme, säger Ingemar Hansson. ”Reformer skulle kunna betalas” Att Ingemar Hansson tror att staten får råd att infria åtminstone en del av de omdiskuterade vallöftena beror på att en del av statsbudgetens utgifter för sjukförsäkringar med det kommande förslaget skulle hamna på arbetsgivarna. Då håller de statliga utgiftstaken och då skulle reformer kunna betalas: – Utgiftstaket gäller ju de totala utgifterna så att det är ju inget som hindrar att man höjer vissa utgifter om man samtidigt sänker andra, och det är det som nu verkar vara på gång för innevarande år. KI väntar högre arbetslöshet än regeringen KI tror att den öppna arbetslösheten kommer att stiga något under 2003, till 4,5 procent, med andra ord en halv procent högre än regeringens mål på 4 procent. Att regeringen skulle uppnå sitt mål att öka sysselsättningen till 80 procent nästa år, alltså att 8 av 10 svenskar i arbetsför ålder ska vara sysselsatta, tror Ingemar Hansson inte alls på: – Nej, att man ska nå den nästa år tycker jag är osannolikt utan siktet tycker jag bör vara att uppnå det kanske 2007-2008. Det är mycket osannolikt att vi ska nå det nästa år, vi ligger långt därifrån, men med en framgångsrik politik och en hygglig internationell konjunkturutveckling så finns det chans att nå det 2007-2008.
Tomas Ramberg

Hela intervjun sänds i repris på lördagskvällen kl 1903 i P1. Den kan också höras här och nu, se spalten här till höger!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".