LO kan komma att få igenom EMU-krav

För att få LO att säga ja till EU:s valutaunion EMU kan finansminister Bosse Ringholm och regeringen nu komma att gå med på så kallade buffertfonder.
Det handlar om en kompromiss. Om regeringen säger ja till buffertfonder får regeringen LO:s stöd i kampanjen för att Sverige ska gå med i EMU, och enligt uppgifter i lördagens Dagens Nyheter finns det nu ett förslag som innebär att överskottet i statens finanser ska höjas. Skulle skapa en buffert för sämre tider Idag har ju regeringen ett mål om att statens finanser ska gå med ett överskott på 2,0 procent om året i genomsnitt. Det skulle nu ökas på till 2,5 procent. Höjningen med 0,5 procentenheter skulle motsvara omkring 10 miljarder kronor om året, pengar som då skulle avsättas till en särskild reserv och sedan användas när tiderna blir sämre. Enligt LO ger detta Sverige ett handlingsutrymme att styra ekonomin vid ett EMU-medlemskap, när den svenska Riksbanken förlorar möjligheten att styra konjunkturen med höjningar och sänkningar av räntan. LO:s chefsekonom Dan Andersson, som sitter med i arbetsgruppen om buffertfonder, säger till Ekot att tidningsuppgifterna ligger i linje med diskussionerna som förs men att förslaget inte är riktigt färdigt ännu. ”En fis i rymden” Finansminister Bosse Ringholm ville på lördagen inte uttala sig om förslaget som upprör många. Socialdemokrater mot EMU tycker att förslaget är en bluff, och miljöpartiets Peter Eriksson säger att förslaget är en fis i rymden jämfört med det budgetunderskott Sverige hade på 100 miljarder kronor i början av 1990-talet, och moderatledaren Bo Lundgren tycker att förslaget innebär en överbeskattning av svenska folket: – Ja, därför att varje hushåll, varje år skulle betala in ungefär 3 000 kronor, pengar som inte skulle användas till någonting, och euron har ingenting med högre skatter att göra utan detta är ett socialdemokratiskt påfund vid sidan om, säger han. Men behöver inte Sverige möjlighet att på något sätt styra finanspolitiken när vi går med i EMU? – Jo, det kan man behöva göra, och det man kan göra i så fall det är ju att om man behöver stimulera ekonomin kan man sänka en skatt då. Det är bättre än att nu ta in en massa skatter och så möjligen använda de senare.
Mari Forssblad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".