Kurder från norra Irak avvisas fortsatt

Hotet om krig i Irak är inte tillräckligt för att kurder från norra Irak ska få uppehållstillstånd i Sverige. Innan ett krig faktiskt blir verklighet kommer de svenska myndigheterna inte att ändra sin uppfattning att området är stabilt.
– Man har inte normalt sett skyddsskäl om man kommer från norra Irak. Den ekonomiska och politiska utvecklingen i norra Irak är sådan, säger Barbro Holmberg som är statssekreterare på utrikesdepartementet, UD. Trots krigsrisken avvisas idag i princip alla som kommer till Sverige från det kurdkontrollerade området i norra Irak. Nyligen fastslog Migrationsverket i samråd med UD att den överhängande risken för krig inte är tillräcklig för att kurderna ska få stanna. Samma besked gavs i veckan av i riksdagen av migrationsminister Jan O Karlsson. Norger låter dem stanna I vårt grannland Norge får däremot kurderna stanna tills vidare med tanke på krigshotet. Här i Sverige är det först om kriget blir verklighet som myndigheterna tycker det finns skäl att stoppa avvisningarna. – Migrationsverket och Utlänningsnämnden följer naturligtvis hela tiden utvecklingen. I händelse av konflikt i området kommer naturligtvis praxis att förändras, säger Barbro Holmberg. Migrationsverket lovar i och för sig att inte avvisa någon från norra Irak under pågående krig, men det betyder ändå inte att personer därifrån kan räkna med uppehållstillstånd i Sverige ens om det blir krig. De svenska myndigheterna kan i stället komma att ligga på ansökningarna i väntan på att se hur ett krig utvecklar sig. Enligt beräkningar kan uppåt två miljoner irakier komma att fly från Irak vid ett krig. Ett möjligt scenario är också att EU beslutar att det råder en massflyktsituation, vilket skulle innebära att flyktingarna kan få tisbegränsade uppehållstillstånd. Oro bland avvisade kurder Keya Izol är ordförande för Kurdiska riksförbundet som alltjämt får många samtal från oroliga kurder som blivit avvisade från Sverige: – Vi får dagligen rapporter hur dåligt de mår, de här som har fått avvisningsbeslut. Många av dem mår mycket dåligt psykiskt, säger han.
Petter Malmhester och Aina Jutterström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".