Företag överraskar i rapportfloden

Nu när rapportperioden i stort sett är över visar det sig att många bolag överraskade positivt under fjärde kvartaleet. Det har fått börsen på gladare humör även om det just på torsdagen går ner lite.

25-årige Peter Sundström, KTH-student och medlem i Unga aktiesparare, sitter och bläddrar i en av dagens ekonomitidningar. Han hade precis som många aktieanalytiker väntat sig lite svagare rapporter.

– Jag trodde nog att företagen skulle visa lite sämre vinster än väntat. Personligen tror jag inte att faran är över bara för detta utan jag är fortfarande väldigt osäker, säger han.

Och många är nog osäkra, men faktum är att bolagsrapporterna för det fjärde kvartalet förra året kom in betydligt bättre än under de två föregående kvartalen. Nu talar vi i relation till aktieanalytikernas förväntningar. Många svenska storbolag har under lång tid gjort otroligt stora vinster.

41 procent av de bolag som prognosföretaget SME Direkt bevakar, levererade ett bättre resultat än väntat under fjärde kvartalet, bland dem flera storbanker.

Teleoperatörerna fanns bland de 40 procent som överraskade negativt, och vad gäller resten av bolagen, 19 procent, lyckades den samlade analytikerskaran pricka rätt.

Sedan ett par veckor tillbaka har Stockholmsbörsen varit inne i en uppåtgående trend. Men det tror Peter Sundström bara är tillfälligt.

– Det finns ju perioder i alla stora nedgångar och till och med krascher där börsen har gått upp under någon månad. Än så länge rör det sig bara om någon vecka, säger han.

Som småsparare tycker han att man ska akta sig för att lyssna alltför mycket på vad analytikerna tycker och tänker.

– Har man en åsikt finns det alltid en analytiker som håller med och då blir det gärna så att man lyssnar på just den analytikern och tycker att han är bra. Man får aldrig glömma att det är man själv som har ansvar för sina pengar. Man får inte lyssna på någon annan, säger Peter Sundström, medlem i Unga Aktiesparare.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se