Kenya

Kibaki och Odinga överens om makten

Två månader efter valet i Kenya har parterna undertecknat en överenskommelse om en maktdelning mellan regeringen och oppositionen. President Kibaki sa att han ska stödja en koalitionsregering.

– Regeringen kommer att till fullo stödja överenskommelsen och den koalitionsregering, som vi bildar tillsammans med ODM, sa president Kibaki.

Det tog en dryg månads medling under ledning av förre FN-chefen Kofi Annan och internationella påtryckningar för att komma fram till en överenskommelse två månader efter det ödesdigra valet, där oppositionen anklagat regeringspartiet för att ha stulit segern.

Överenskommelsen innehåller en maktdelning mellan presidenten och en premiärminister. Oppositionen kommer också att få ett ökat antal platser i parlamentet.

– Jag försäkrar att jag ska göra allt jag kan för att det arbete vi har påbörjat idag ska lyckas. Vi ska börja bygga Kenyas förenta stater, sa oppositionsledaren Odinga.

Konflikten har lett till att landets djupt liggande etniska motsättningar har kommit upp till ytan. 1 500 människor har dödats och att 600 000 har tvingats lämna sina hem.

Det långsiktiga arbetet återstår. Resan har bara börjat, sa chefsförhandlaren Kofi Annan.

– Den verkliga utmaningen är för president Kibaki och oppositionsledaren Udinga att samarbeta och att hela nationen, sa Kofi Annan. 

Både FN:s generalsekretere Ban Ki-Moon och Vita Huset i USA välkomnar uppgörelsen, och säger att den väcker förhoppningar.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se