Liechtenstein vill bromsa skatteflykten

Liechtenstein kommer att teckna ett avtal om åtgärder mot skatteflykt med EU. Det lovade Liechtensteins premiärminister vid ett besök i Bryssel på torsdagen.

Liechtensteins premiärminister Otmar Hasler sa på torsdagen att det lilla furstendömet, som ligger inklämt mellan Österrike och Schweiz, kommer att samarbeta med EU-länderna för att förhindra att rika européer ska gömma undan pengar på liechtensteinska bankkonton, utom räckhåll för skattmasarna i Europa.

Bakgrunden är att en tidigare bankanställd sålt uppgifter om förmögenheter som gömts i Liechtenstein det till den tyska säkerhetstjänsten, med följd att skattemyndigheterna i Tyskland och andra EU-länder, däribland Sverige nu har namn på vem som har pengar på banken i Liechtenstein och kan utreda misstänkta skattebrott.

På torsdagen blev det också klart att Liechtenstein ska ansluta sig till Schengensamarbetet som innebär slopade passkontroller. Det har egentligen inte alls att göra med skattesmitningsfrågan, men biträdande justitieminister Tobias Billström noterar ändå att Schengenmedlemskapet gör samarbetet lättare även på det området.

- Schengenregelverket innehåller trots allt regler om fördjupat rättsligt samarbete så förutsättningarna för ett samarbete med Liechtenstein förbättras av det här avtalet, säger Tobias Billström.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se