Vatten läckte in från fler håll än där bogvisiret suttit.

Få upptäckter i nya Estoniautredningar

Två stora forskningsprojekt om Estoniakatastrofen är snart klara. Forskarna har bland annat kommit fram till att vatten även strömmade in genom ventilations-trummor i fartygets sidor.

Några av Europas främsta forskare på området har studerat passagerarfärjan Estonias förlisning i september 1994 då 852 personer omkom. I två år har arbetet pågått för att ta reda på hur passagerarfärjan Estonia kunde sjunka så snabbt.

Ett stort antal tänkbara orsaker till katastrofen har matats in i dataprogram som kan återskapa sjunkförloppet. Dessutom har modeller av Estonia testats i bassäng.

Överlevande vittnen från Estonia har också kontaktats och intervjuats för att få en klarare bild av händelseförloppet.

Planer fanns också på att fråga ut dykare som undersökte fartyget i december 1994. Men dykarna har enligt uppgift tackat nej till att prata med forskarna.

Avsikten med arbetet har varit att ta reda på hur Estonia kunde sjunka så snabbt. Något som efterfrågades redan när den officiella haverirapporten kom i december 1997.

Många olika teorier om orsaken till katastrofen, som till exempel att den skulle ha orsakats av en explosion, har matats in och undersökts i datakörningarna. Enligt forskarna är den mest troliga förklaringen att det var bogvisiret i fören som ramlade av och att det där kom in vatten.

Dessutom har vatten strömmat in genom öppna ventilationstrummor som var placerade efter sidorna på Estonia. Detta fanns inte med som förklaring i haverirapporten.

Också genom fönster som krossats, har vatten trängt in och ner under bildäck.

Resultatet är alltså att forskarna kan visa att tillräckligt mycket vatten trängt in och vattenfyllt Estonia och därmed orsakat att fartyget sjönk så snabbt.

Estonias vrak har inte kunnat undersökas på grund det gravfridsavtal som Sverige, Estland och Finland kommit överens om.

Det var den tidigare samhällsbyggnadsministern Mona Sahlin som beställde arbetet.

Den ena forskargruppen är tyska forskare i Hamburg och den andra är Chalmers Tekniska Högskola tillsammans med bland annat. Strathclyde University i Glasgow. Forskarrapporterna ska överlämnas till regeringen i början av maj. Dessutom kommer en workshop för intresserade att hållas senare på försommaren.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".