Amerikansk förvirring efter turkiskt nej

Lördagens beslut i Turkiets parlament att inte tillåta USA placera ut fler soldater inför ett eventuellt krig mot Irak har orsakat förvirring i USA.
Det amerikanska utrikesdepartementets första reaktion på beskedet från Turkiet på lördagen var att man krävde ett klargörande om vad som egentligen hade hänt, när det först tycktes som parlamentet i Ankara sagt ja till USA:s begäran och lite senare meddelades att förslaget inte fått tillräckligt stor majoritet. Kan innebära ett bakslag för USA Om beslutet inte ändras innebär det ett bakslag för Bushregeringens krigsplanering. Turkiet har setts som en viktig bas för amerikanska trupper vid ett eventuellt Irakanfall. USA vill placera ut 62 000 soldater och hundratals plan, och i turkiska hamnar ligger redan fartyg med fordon och annan militär materiel redo för lossning, men just nu finns alltså inga soldater som kan utföra uppdraget. USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld har tidigare försökt tona ner betydelsen av ett eventuellt turkiskt nej, men andra militära talesmän har inte gjort något hemlighet av att det blir betydligt svårare att genomföra ett anfall mot Irak utan baser i Turkiet. Dessutom skulle ett ja i parlamentsomröstningen också ha givit klartecken för turkiska trupper att delta i kriget. Inhemsk opinion gav uppenbarligen utslag Bushregeringen har lovat den turkiska regeringen miljardbelopp i bistånd och lån om den ställer upp på de amerikanska önskemålen, men den inhemska opinionen i Turkiet har varit stor mot ett krig och det gav uppenbarligen utslag i omröstningen. Här i USA försöker man nu tyda om det rör sig om ett definitivt nej, det talas om en ny omröstning redan på tisdag, men utan tvekan har lördagens beslut åtminstone tillfälligt satt käppar i hjulen för den militära planeringen.
Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".