Blancolån blir vanligare

Privatpersoner och egenföretagare lånar allt mer pengar genom blancolån, utan att lämna någon extra säkerhet. På de senaste två åren har bankernas utlåning ökat med ungefär 30 procent.

Ökningen är från drygt 100 miljarder till drygt 130 miljarder kronor, visar siffror från statistiska centralbyrån, SCB.

-  En stor del av den här ökningen av Blancolån är finansiering av bilar som går utanför bilhandeln, det vill säga privatpersoner som köper bilar av av varandra i 100.000- till 150.000-kronorsklassen, säger Mikael Skytt är låneproduktschef på Nordea.

- Sen tror jag att många som äger sin bostad väljer att investera i badrum, kök, bergvärme och alla väljer då inte att belåna bostaden utan vill ha lite kortare amorteringstid, säger Mikael Skytt.

Lån utan säkerhet, så kallade blancolån eller konsumtionskrediter som de ofta benämns, har alltså ökat bland de svenska bankerna. Den totala volymen av blancolån som lånats ut till privatpersoner uppgår idag till ungefär 130 miljarder kronor.

Uppgången kan delvis förklaras av ett starkt ekonomiskt läge med låga räntor. Folk har helt enkelt känt att de haft råd att låna för konsumtion. Men det handlar också om att de större bankerna gjort sina produkter mer lätttillgängliga och marknadsfört produkterna i större utsträckning. Lånen går att söka via telefon eller Internetbank. Kunden får besked snabbt och har pengarna inom ett par dagar.

Michael Skytt tror inte att bankernas försök att göra produkterna lättillgängliga har lett till folk lånar mer än det klarar av.

– Kreditbedömningen har aldrig varit bättre än de instrument vi har där vi prövar kundens återbetalningsförmåga på olika sätt. Vi säger nej till ett antal kunder, de som får krediter är de vi tror ska betala tillbaka, annars vore det ingen affärsidé, säger Michael Skytt.

Karin Hellsten som arbetar med privatekonomiska frågor på konsumentverket säger att de här lånen är mer problematiska än lån som har en säkerhet i botten. Om låntagarens ekonomiska situation förändras, av exempelvis arbetslöshet, så är det svårare att göra sig av med skulden.

- Om du har en fastighet och ett bostadslån och säljer fastigheten kan du bli av med en del av skulden. Blancolån har du i alla fall och du måste betala det, säger Karin Hellsten.

Niklas Svensson
niklas.svensson@sr.se