Spanien

Ekonomisk nedgång kan påverka valet

I Spanien är det parlamentsval den 9 mars, och en central fråga i valkampanjen är ekonomin. Efter många år av hög tillväxt med en byggindustri som kraftig motor har aktiviteten mattats av något och arbetslösheten börjat stiga.

Fastighetsbyrån nära Placa de Espana skyltar med många objekt i fönstret. Marknaden är förlamad, säger mäklaren, som vill vara anonym.

- Bankerna har dragit ner på utlåningen och räntorna har stigit. Folk har inte råd att köpa, säger hon.

Utanför på gatan står Ivan med två vänner. Han är 31 år och arbetar med strålskydd. Hela lönen går till räntebetalningar, 100 hundra procent, säger han, frun får betala maten:

Den avmattade fastighetsmarknaden dämpar byggindustrin. Spansk ekonomi växte förra året med 3,8 procent, lägre än tidigare och sista kvartalet var siffran 3,5 procent.

Nedgången i ekonomin kommer olägligt för den socialistiske premiärministern Zapatero, som vill bli omvald nästa söndag. Hans motståndare, konservativa Partido Populars Mariano Rajoy anklagar honom för att ljuga kring ekonomin och hoppas på så sätt vinna röster, men premiärministern slår tillbaka med hänvisningar till internationell oro på kreditmarknaderna.

Socialisten Zapatero vinner enligt opinionsmätningarna, men bara dagar före valet kommer nya arbetslöshetssiffror, som kan skaka om.

Nära fastighetsbyrån säljer Pedro Bol skivor. Han märker ingen nedgång. Varje morgon åker han hit genom apelsinlundarna och Pedro påstår att det finns fler lediga jobb än någonsin, men inga som spanjorerna vill ha:

- Spanjorerna vill vara på kontor och tjäna mycket. Allt är en fråga om nivå, menar skivförsäljaren.

Alice Petrén, Valencia
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".