ryska presidentvalet

Medvedev väntas följa Putins kurs

Om tre dagar väljer Ryssland en ny president. För väljarna är det oklart om Dmitrij Medvedev är en Putinkopia eller något helt nytt. ”Ryssland framåt” är den devis Rysslands näste president framfört i olika tal och som används flitigt på affischer där 42 årige Medvedev syns tillsammans med Vladimir Putin.

Men frågan är vilken politik Dmitrij Medvedev kommer att föra när han blir president. Kommer han att bli en nickedocka till Putin eller kommer han att ändra något i det som också upprepats likt ett mantra, nämligen att landet följer Putins kurs?

Enligt opinionsundersökningar får Medvedev 70 procent av rösterna. Detta efter en kampanj som får hård kritik från både ryska och internationella civilrättsgrupper.

Myndigheterna har använt utpressning för att få folk att överhuvudtaget gå och rösta och lägga rösten på Medvedev. Guvernörer har beordrats se till att det blir rätt valresultat. Läkare, lärare och andra med statliga löner får påstötningar om vad de bör göra om de vill behålla jobbet.

Ryska centret för Journalister i extrema situationer kritiserar tv:s valbevakning där Medvedev dominerat tidsmässigt och bara fått positiv uppmärksamhet. Statskontrollerade radio och tv har därmed brutit mot vallagen, som säger att alla kandidater ska ges lika mycket tid, hävdar organisationen.

Dmitrij Medvedev har vägrat debattera sin politik, men toppar som vice premiärminister nyhetssändningarna när han levererat positiva budskap om rysk ekonomi och framgången för hans så kallade nationella projekt. Men för många är det bara en slogan utan innehåll:

- Jag ser inga resultat av de nationella projekten, säger Tatjana Sedova, som arbetar med sociala projekt i Novgorod.

- Inte bland sjuka, handikappade eller de som saknar bostad och sägs ska ha fått hjälp av projekten.

Men många unga som sett juristen Medvedev tala på tv är övertygade om att han är annorlunda mot Putin och kommer göra landet mer demokratiskt och rättvist. Och de röstar på Medvedev för att de inte ser något annat alternativ.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se