Ny sambolag kan skjutas på framtiden

Den nya sambolagen som var tänkt att träda i kraft den 1 juli kan komma att skjutas på framtiden. Anledningen är att regeringen får kritik av lagrådet för att lagtexten kan misstolkas. Till exempel kan skrivningarna tolkas som att en far och en son skulle vara ett par. Regeringen uppmanas nu på en rad punkter att skriva om texten.
Tanken med att ändra i sambolagen är att göra homosexuella par jämställda med heterosexuella par, men lagrådet som granskat regeringens förslag till lagtext tycker att den är för luddigt skriven och att förslaget nu ser ut som om vilka konstellationer som helst kan tolkas in som sambopar; far och son, bror och syster eller en ogift person som bor i hop med en gift. Det kan bland annat leda till problem vid ansökning av bostadsbidrag. Upprör RFSL Lagrådet föreslår nu att regeringen arbetar om texten så att det blir tydligt vad som är ett samboförhållande. Regeringens slarv upprör Sören Andersson som är ordförande för Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL: – Det är väldigt olyckligt. Man har ju trots allt hållit på sedan 1999 och tittat på den här lagen, säger Sören Andersson. Hur kommer det sig, tror du, att man inte har lyckats formulera det tillräckligt tydligt? – Ja, det är väl det att man kanske inte har ägnat frågan tillräckligt stor tid. Om det här nu leder till att hela lagen skjuts på framtiden, att den inte kommer att träda i kraft den 1 juli, vad får det för konsekvenser då? – Någonstans är det orimligt. Man har haft så pass många år på sig att skriva en proposition i den här frågan. Justitieminister Thomas Bodström ville på söndagen inte kommentera lagrådets kritik om förslaget till ny sambolag. Han hälsar att han inte hunnit sätta sig in i lagrådets yttrande. Han kan därför inte heller säga om det här gör att den nya sambolagen försenas.
Mari Forssblad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".