Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”För lätt att få F-skattsedel”

Det är för lätt att få F-skattsedel, och den är ingen garanti mot skattefusk. Det tycker socialdemokraterna i riksdagens finansutskott, rapporterar P4 Efter Tolv.
Utskottets socialdemokratiske ordförande Sven-Erik Österberg och han vill nu ha en översyn av hur F-skattsedeln fungerar: ”Fungerar inte som tänkt” – Tanken med F-skattsedeln var ju att när man hade den då var det ju så att det var en seriös verksamhet, och att det var en garant för den som man anlitade att det fungerade som det var tänkt, men som det har utvecklat sig och som det är just nu inte minst inom byggbranschen som vi har tittat litet speciellt på så är det ju inte så. Det är ingen garant utan det förekommer svartarbete även i företag som har F-skattsedel och allting sådant där. Grundtanken med F-skattsedeln är borta, säger Sven-Erik Österberg. F-skattsedel behövs för att bedriva viss näringslivsverksamhet och ska bland annat garantera att innehavaren har betalat skatter och avgifter och inte har näringsförbud. Det är skattemyndigheten som beviljar ansökan. ”Den är uppluckrad i kanterna” För några år sedan ändrades reglerna för att få F-skattesedel, på förslag från dåvarande näringsminister Mona Sahlin, för att förenkla för småföretagare, men den åtgärden ifrågasätts alltså nu av Sven-Erik Österberg: – Man måste ju liksom skilja på det här, vad som är företagsvänligt och på vilket sätt man liksom garanterar att man inte då får oseriös företagsverksamhet också. Det är väl där F-skattsedeln på något sätt sitter i kläm mellan de här båda delarna. Den är uppluckrad i sina kanter och alltså för lätt att få helt enkelt på det sättet, för att ha den här garanten. Olofsson vill göra det lättare Men socialdemokraterna i finansutskottet får mothugg av centerledaren Maud Olofsson. Hon vill hellre göra det ännu lättare att få F-skattsedel och menar att skattsedeln inte är avgörande för att stoppa skattefuskare: – Det är ju inte F-skattsedeln som är hindret för fusket i företagandet idag. Alltså, människor som vill driva med system och fuska, de kan göra det i vilket system som helst, säger Maud Olofsson.
Max Carlgren i samarbete med P4 Efter Tolv

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".