tyskland

Vänstersamarbete upphov till svekdebatt

Inom den tyska socialdemokratin är det nu öppen konflikt om det samarbete med vänsterpartiet Die Linke som partiledaren Kurt Beck gett klartecken till.

Beck sätter partiets trovärdighet på spel, anser bland andra socialdemokrater i Hamburg. De skyller sin valförlust i söndags på partiledaren Kurt Beck.

Beck måste bort, var det partivänner som ropade på valvakan i Hamburg i söndags kväll när valresultatet stod klart. Och nu har partiets toppman i Hamburg, Michael Naumann, skrivit brev till Beck, där han hävdar att partichefens uttalanden några dar före valet gjorde att partiet tappade två-tre procent av rösterna och kanske valsegern.

Becks svek i Naumanns ögon är hans åsiktsbyte om vänsterpartiet die Linke. Tidigare sa Beck att allt samarbete med vänsterpartiet, die Linke, är otänkbart för socialdemokraterna.

Men inför journalister och mitt i den hamburgska valrörelsen resonerade han högt om svårigheterna att bilda regering i delstaten Hessen, där det var val för en månad sen. Och nu hade han plötsligt bytt uppfattning om vänsterpartiet. Nu sa Kurt Beck att en socialdemokratiskt ledd regering i Hessen med stöd av vänsterpartiet för hans del är möjlig.

Och resultatet är alltså nu en svekdebatt inom partiet. För många socialdemokrater är det fortfarande otänkbart att samarbeta med ett parti där åtskilliga kallar sig kommunister. Också tunga partivänner ifrågasätter Becks trovärdighet, både finansministern och utrikesministern har varit kritiska.

Grälet bidrar knappast till att stärka socialdemokraterna i opinionen. Die Linke vinner stadigt röster, numera också i västra Tyskland.

Kurt Beck har det senaste halvåret manövrerat sig fram till en position som förste tänkbare utmanare till Angela Merkel som förbundskansler nästa höst. Nu är hans kandidatur kanske inte så given längre. Kristdemokraten Angela Merkel har inte varit sen att utnyttja stormen runt Beck.

– Socialdemokraterna är opålitliga och det gäller också ordföranden, sa Merkel i Bayern i går kväll.

Per Eurenius Berlin
per.eurenius@sr.se