Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Han kommer att avslöja detaljer”

Magnus Norell som är terroristforskare och Mellanösternexpert vid Försvarets forskningsinstitut, FOI, tror att gripandet av en av de mest eftersökta medlemmarna i al-Qaida, Khalid Sheik Mohammed, kan leda till ledaren Usama bin Ladin, om han fortfarande är i livet. Magnus Norell tror också att Khalid Sheik Mohammed kommer att avslöja detaljer om al-Qaida.
– Tidigare personer som man har gripit har ju pratat, och man har så pass mycket ändå på honom så att jag tror att man kan få ut mer information av honom, det tror jag, säger Magnus Norell. Men vad säger det om att få tag på Usama bin Ladin? – Om det är så att han lever så säger min ”gut-feeling” (magkänsla, reds anm) ändå att han också finns i det området. Det kan ändå indikera att man letar på rätt ställe. Vad är han beskylld för? – Ja, han sägs ligga bakom flera dåd. Att han hade en nyckelroll i 11-september-dåden är ganska, så att säga, bekräftat, och sedan har han också varit involverad i bland annat Bali-bomben, enligt olika underrättelseuppgifter som är klart trovärdiga, säger Magnus Norell. – Av vissa har han kallats al-Qaidas vd, och det kan man kanske säga, men han har varit en nyckelfigur när det gäller att knyta ihop olika delar av nätverket då. Mest intressant är kanske att han har varit väldigt viktig för al-Qaida när det gäller att knyta ihop deras nätverk med andra organisationer i Sydväst-ostasien, (den islamistiska organisationen, reds anm) Jemaah Islamiyah till exempel. Vad betyder det då att han är fast? – Jag tror att det faktiskt främst har en psykologisk betydelse i dagens läge. Nätverket står och faller inte med en person, även om det är en viktig person som han, så jag tror att den stora betydelsen ligger i att omvärlden visar att man fortfarande jagar de här personerna, man har inte givit upp makten, säger Magnus Norell. – Så att jag tror att det har mer psykologisk betydelse än rent praktiskt, operationellt.
Mari Forssblad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".