Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

200 flyktingbarn försvann efter avslag

De senaste tre åren har över 200 ensamma barn och ungdomar försvunnit från Migrationsverkets boenden när de sökt asyl. Orsaken är ofta att de fått avslag på sina ansökningar, visar en ganskning som Ekot har gjort.
– Skulle ett svenskt barn försvinna från någon institution då skulle det vara ett himla hallå. Jag tror att det är så att de här barnen har nyss kommit till Sverige och man ser inte på dem som man ser på svenska barn, säger Rädda Barnens handläggare Eva Larsson-Bellander. 500 ensamkommande flyktingbarn är för närvarande inskrivna hos Migrationsverket. I Alvesta finns en barn- och ungdomsenhet för ensamkommande flyktingbarn. Därifrån försvann 37 ungdomar förra året, den största antalet på en plats i landet. Föreståndaren Anders Ahl håller med om att problemet skulle uppmärksammas mer om det handlade om svenska barn, men säger att han inte kan tvinga kvar barnen: – Vårat boende är ju inget stängt eller låst boende, vi har ju inga tvångsmedel utan det är ju ett frivilligt boende barnen har hos oss. Bland majoriteten av de som försvinner finns det i huvudsak tre svar på frågan vart de tar vägen visar Ekots granskning. Många åker vidare till ett annat land och söker asyl där, andra bosätter sig hos anhöriga eller andra i Sverige och en grupp åker hem. Ett fåtal hamnar i prostitution tror Migrationsverket, polis, och ett par frivilligorganisationer som Ekot varit i kontakt med. Ekot har träffat Abdulsalam som är 19 år och en av de 217 barn som enligt Migrationsverkets statistik försvunnit från en förläggning eller annat boende, de tre senaste åren. Abdulsalam kom till Sverige från Etiopien när han var 16 och halvt i kölvattnet av kriget där. När han fick avslag på sin asylansökan avvek han från förläggningen där han bodde. Han säger att han förlorat det mesta hopp om en bra tillvaro. – Om det är krig kan jag inte leva i Etiopien. Ibland tänker jag var ska jag leva, men jag kan inte svara på denna fråga.
Anna Tibblin Hansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".