Välkommet gripande av al-Qaida-man

I USA välkomnades på söndagen beskedet att en av de mest eftersökta ledarna för terrornätverket al-Qaida, Khalid Sheik Mohammed, har gripits i Pakistan.
”En milstolpe i Bushregeringens kamp mot terrorism, ett hårt slag mot al-Qaidas verksamhet, nu har vi en av de skyldiga för terrordåden den 11 september”. Ja, både amerikanska medier och politiker tar till de stora orden efter beskedet att pakistansk säkerhetspolis i samarbete med amerikanska kolleger har gripit Khalid Sheik Mohammed och två andra misstänkta al-Qaida-medlemmar. Mohammed, som på 1980-talet studerade här i USA, beskrivs av polis och underrättelsetjänst som terrororganisationens operative chef och hjärna. Han misstänks ha varit delaktig i flera av det senaste decenniets terrordåd, bland annat sprängattentaten mot USA:s ambassader i Tanzania och Kenya 1998 och attacken mot den amerikanska jagaren Cole utanför Jemen 2000, men framför allt tros Khalid Sheik Mohammed ha varit huvudansvarig för planeringen av terrordåden den 11 september, dåd som han också ska ha tagit på sig i en intervju med den arabiska tv-stationen al-Jazira. Förhoppningen här i USA är naturligtvis att han ska börja lämna information om al-Qaidas verksamhet och framtida planer.
Anders Ask, New York
Uppgifterna om huruvida Khalid Sheik Mohammed hålls av amerikanska eller pakistanska myndigheter är motstridiga. Tidigt på söndagen sades det att han hade överlämnats till amerikanska myndigheter, men senare sade Pakistans inrikesminister att den gripne hölls i förvar av Pakistan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".