Toppmöte mot dopning inleds

Idag, måndag, samlas världens idrottsorganisationer och regeringar till toppmöte i Köpenhamn för att försöka enas om en gemensam front mot dopningen. Dopning är det absolut största hotet mot sporten idag, säger Danmarks kultur- och idrottsminister Brian Mikkelsen.
Runt 1 000 delegater kommer till den internationella antidopningsbyrån Wadas konferens i Köpenhamn. 80 regeringar kommer att vara representerade, från Sverige kommer till exempel idrottsminister Mona Sahlin. Målet är att enas om en dopningbekämpningens grundlag, en gemensam kodex för alla länder och idrottsgrenar som ska sätta stopp för olika avstängningstider, olika möjligheter att testa aktiva och rättsliga tvister. Helst ska sedan överenskommelsen också godkännas i något FN-organ. – Alla är eniga om att situationen nu inte kan fortsätta. Det finns ingen harmonisering på det här området, och det gäller både på idrotts- och regeringssidan, säger Wadas generaldirektör finländaren Harri Syväsalmi. Oenighet om förslagen Men alla är inte överens. Det internationella fotbollförbundet Fifa har kritiska synpunkter. Också cykelns internationella organisation har protesterat mot förslaget att alla som bryter mot dopningsreglerna ska stängas av i två år. Där vill man ha kortare straff för att säkra att de största, mest inkomstbringande namnen kommer till start i de stora loppen. Inte heller kommer reglerna att bli bindande för de stora amerikanska proffsligorna som hockeyns NHL eller basketens NBA, och arrangörerna har inte lyckats få presidenterna för fotboll- och cykelförbunden att komma till Köpenhamn, trots att den danske kulturministern Brian Mikkelsen försökt övertala dem. Hoppas ändå på riktlinjer Trots problemen hoppas Wadas generaldirektör Harri Syväsalmi att konferensen vid avslutningen på onsdag ska vara överens om riktlinjerna, för det ökar möjligheten att bekämpa dopning också på andra sätt, säger han: – Visst vet vi alla att antidopning är mycket mer ... det är undervisning, information, forskning och testningsprogram, det är många olika åtgärder, men för att kunna driva dessa åtgärder på en rimlig bas behöver man definitivt en harmonisering.
Hans Zillén, Köpenhamn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".