Belgisk barnamördare inför rätta

Idag, måndag, står Marc Dutroux öga mot öga med anhöriga till barn han dödat. Idag hålls förberedande förhandlingar inför den stora rättegången som dock dröjer ytterligare en tid.
För drygt sex år sedan var gatorna här i Bryssel fyllda av demonstranter. Värdigt och tyst tågade de fram för att manifestera sin solidaritet med offer från en härva där Marc Dutroux var spindeln i nätet, men också för att visa sitt förakt för ett polisväsende med brister som nog få trodde var möjliga i ett land som kallar sig för en rättsstat. Melissa, Julie, An, Eefje Kanske minns ni fortfarande några av de mördade barnens namn: Melissa, Julie, An, Eefje, deras öde chockade en hel värld. Många har också förfärats av hur den rättsliga apparaten hanterat fallet Dutroux. Det har från olika håll antytts att mäktiga personer försökt motarbeta att hela sanningen kommer fram. Det har funnits misstankar om att Dutroux levererade flickor till pedofilnätverk med förgreningar in i det belgiska samhällets topp, även kungahuset har nämnts, men det har inte funnits några bevis för att det här nätverket över huvud taget funnits. Kritik mot polisen Polisen har fått hård kritik för stor tafatthet, under jakten på de kidnappade flickorna konkurrerade olika grenar med varandra och följde inte upp tips. Om så hade skett hade exempelvis de två flickor som satt inlåsta i Dutroux bunker och som överlevde, kunnat släppas tidigare. Idag tas ytterligare ett steg på väg mot rättslig prövning, men den riktiga rättegången börjar först i vinter, för brott avslöjade 1996.
Willy Silberstein, Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".