1 av 2
Intensiva påtryckningar har skett för att få slut på striderna. Foto: Burhan Ozbilici/Scanpix.
2 av 2
Familjen Bashar. Foto: Jan Andersson/SR.

Turkiets offensiv mot PKK är avslutad

Den veckolånga turkiska markoffensiven i norra Irak mot PKK är över. Det uppgav den turkiska generalstaben på fredagen. Militären anser sig därmed ha uppnått sina mål.

Men den beskrivningen vill inte alls Ali Bashar som bor i Erbil i norra Irak hålla med om, eftersom han anser att den turkiska armén har misslyckats.

– Bara för att trupperna drar sig tillbaka är det inte ett riktigt tillbakadragande utan ett misslyckande för den turkiska armén, säger Ali Bashar.

Han bor i Erbil, sex timmars normal bilresa från bergstrakterna där striderna rasat.

Beskedet från den turkiska generalstaben kom ett dygn efter att USA:s försvarsminister Robert Gates var i Ankara och träffade bland andra president Abdullah Gül.

Intensiva påtryckningar för att få slut på striderna har också kommit från den irakiska regeringen i Bagdad.

Rädslan bland dessa kritiker har hela tiden varit att striderna mot PKK skulle sprida sig över Kurdistan i norra Irak, den hittills lugnaste regionen i hela landet.

Sedan det blev känt om det turkiska tillbakadragandet lagom till fredagsbönen åkte Ali Bashar efter det ut på picknick tillsammans med sin fru Alia Bashar och deras barn för att möta våren på ett stort gräsfält strax utanför Erbil, precis som tiotusentals andra har gjort.

Tillbakadragandet är det stora samtalsämnet kring alla osande grillar och picknickkorgar.

– Så länge som PKK-krigare finns i bergen tror jag inte att de turkiska trupperna kommer tillbaka, säger Alia Bashar.

Enligt den turkiska armén har 240 PKK-anhängare dödats och 27 turkiska soldater, men enligt PKK har minst 130 turkiska soldater stupat och bara fem egna anhängare.

Mamman Alia Bashar sitter och tittar på sina tre barn mellan sex och tio år när de spelar fotboll så frågar jag henne hur hon skulle reagera om hennes barn börjar strida för PKK.

– Så länge som mina barn strider för våra rättigheter, inte bara för PKK, men även om de en dag en skulle strida för PKK, varför inte. PKK är kurder som vi. Jag skulle vara stolt över mina barn, säger hon och tittar mot bergen långt borta.

Jan Andersson, Erbil, norra Irak
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".