os i peking

Bush ska ta upp mänskliga rättigheter

USA:s president Bush lovade redan tidigt att komma på OS i Peking i sommar, men nu säger han att han tänker ta upp problemen med mänskliga rättigheter i Kina, privat med president Hu Jintao.

USA: s president lovar att han inte kommer att dra sig för att tala om mänskliga rättigheter, Burma och Sudan när han kommer till Peking i sommar.

Samtidigt som Peking-OS för Kinas myndigheter blivit en propagandasatsning utan like, så framhåller den kinesiska regeringen ofta att det bara handlar om sport. USA:s president Bush har länge sagt att han tänker komma för att njuta av sporten.

Han uppträder alltså diskret som Kina förväntar sig av en gäst, men säger att han kommer att ta upp de känsliga frågorna om Kinas stöd till regimerna i Sudan och Burma. Bush säger sig också planera att peka ut för Hu Jintao vilka fördelar det innebär för ett samhälle att låta medborgarna utöva den religion som passar dem.

När Kina fick de Olympiska spelen 2001 lovade regeringen att de mänskliga fri- och rättigheterna skulle förbättras i landet. Frågan blev återigen aktuell efter att en grupp av experter nyligen vittnade inför den amerikanska regeringen om att löftena inte har hållits.

Den senaste tiden ha Kina fått mycket kritik för att låsa in oppositionella innan OS, och också råkat ut för att bakslag när den amerikanske regissören Steven Spielberg hoppade av ett uppdrag som konstnärlig rådgivare åt Pekings OS-kommitté i protest mot Kinas politik i inbördeskrigets Sudan.

I går försvarade sig Kinas utrikesminister inför en brittisk delegation. Utrikesminister Yang Jiechi sa att människor i Kina åtnjuter stor yttrandefrihet, och lovade att ingen i Kina råkar illa ut även om han eller hon öppet skulle säga ”vi vill hellre ha mänskliga rättigheter än OS i Peking”.

Den före detta fabriksarbetaren Yang Chunlin gjorde just det, och fick 10 000 namnunderskrifter. Han åtalades för statsfientlig verksamhet och väntar just nu på sin dom.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se