Centern vann knappt i valet i Estland

I söndagens riksdagsval i Estland fick två partier nästan lika många röster. 25 procent av väljarna ville ha kvar det vänsterinriktade centerpartiet vid makten men det var nästan lika många som ville se det nya konservativa partiet Res Publica ta över.
De estniska väljarna gjorde det inte lätt för den som ska bilda en ny estnisk regering efter söndagens val. Centerpartiet som ligger en bit till vänster om mitten på den politiska skalan vann valet men mycket knappt. Centern som sitter i dagens regering fick bara några tusen röster fler än det helt nya och därför också helt obefläckade kristet-konservativa partiet Res Publica. Vinnarna för olika De båda skulle tillsammans ha majoritet i riksdagen Riigokogu men de skiljer sig för mycket åt i politiska värderingar för att vara naturliga koalitionspartner. Centern har satsat mycket prestige på att införa progressiv beskattning i Estland men det vill inte Res Publica vara med om och vallöftet om progressiv skatt blir svårt att strunta i, säger ett av Centers starka namn Sven Mikser: – Vi kan inte hoppa av vårt löfte om skatterna, säger Sven Mikser men det beror på en massa saker, så dörren är inte helt stängd, säger han. Många fiender till centerpartiet Centerpartiet leds av Edgar Savisaar, en av dem som varit med länge i estnisk politik och skaffat sig många fiender. Under valkampanjen har det till exempel dykt upp helsidesannonser med uppmaningen. ”Vad ni än gör, rösta inte på Savisaar!” Så Edgar Savisaar ses inte som självskriven ny regeringsbildare. Det är inte alls otroligt att den nuvarande regeringschefen, det högerliberala Reformpartiets Siim Kallas som regerar ihop med Centerpartiet kan fortsätta med en ny konstellation av de sex partier som efter gårdagens val tar plats i Estlands riksdag.
Chister Fridén

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".