Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro för allt fler väpnade fritagningar av fångar

Fångar som fritas av kumpaner från utsidan av fängelset har blivit ett växande problem för kriminalvården. Efter flera uppmärksammade fall har nu en arbetsgrupp inom Kriminalvårdsstyrelsen tagit fram förslag till åtgärder som styrelsen ska ta ställning till inom kort. Bland annat ska man mer kritiskt ska granska sjukvårdstransporterna.
– I framför allt Stockholmsområdet, men även i andra delar av landet, har antalet sjukvårdsresor exploderat, dubblerats, från ett år till ett annat. På något sätt vill vi försöka få ner antalet och försöka göra så mycket tillsyn och ingrepp som möjligt inne på anstalten i stället, säger han. Kanske skjuta upp andra sjukhusresor till andra tider på dygnet som vi har bättre kontroll över. Fritagning med vapen De senaste fyra åren har 17 fångar fritagits, många av dessa med hjälp av vapen, när de var på väg någonstans till eller från anstalten. Ett stort problem är sjukhusbesöken. Minst sex av fångarna fritogs i samband med att de besökte sjukhus. – Sjukhusresor eller i vart fall akutresor är definitionsmässigt svårare att styra, säger Christer Isaksson. Vi vet ju inte när någon blir akut sjuk eller hur allvarligt sjuk fången är, eller om han med nödvändighet måste transporteras ut till sjukhuset. Vi har också svårt att styra själva transporten och innehållet i en sjukhusresa. På många ställen finns det inga alternativa vägar att köra eller alternativa sjukhus att välja. Lufthålspermissioner De andra tillfällena då kumpaner passat på att frita sina vänner har varit vid domstolsförhandlingar och så kallade lufthålspermissioner, det vill säga korta, bevakade permissioner för långtidsdömda. I somras rymde en livstidsdömd mördare genom att springa ifrån sina vårdare efter en bowlingmatch och hoppa upp på en väntande motorcykel. Att det händer igen, det vill Kriminalvårdsstyrelsen förhindra genom att bland annat bättre planera sådana här utevistelser. Man ska göra bättre riskbedömningar av fångarna, ha ett närmare samarbete med polisen, och personalen som följer med på utevistelsen ska vara specialutbildad. Fotboja diskuteras Ytterligare ett förslag som har diskuterats är att fångarna skulle utrustas med så kallad fotboja när de lämnar anstalten, berättar Christer Isaksson. – Det handlar om att man lättare skulle kunna identifiera fångar som rymmer. Vi har tittat på den möjligheten, men vi är inte riktigt färdiga med ett bra förslag, säger han.
Nina Odermalm Schei
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".