Husägare anmäls när de satt in värmepumpar

Alla husägare som installerar jord- eller bergvärme måste anmäla det till kommunen. Annars riskerar man åtal. Hos miljöåklagaren i Östersund är just såna åtalsanmälningar den vanligaste sortens ärende just nu.
– Vi hann inte anmäla det utan vi fick en stämning på halsen först och där stod det att vi hade begått ett miljöbrott i och med att vi inte anmält att vi installerade en värmepump. Det är lite snopet att man lägger ner så mycket energi på en sådan här sak, säger Berit Martinsson i jämtländska Bräcke satte in värmepump i fjol nu hotar böter. Allt fler värmepumpar installeras De senaste tre åren har det sålts i storleksordningen 100 000 värmepumpar till jord- och bergvärme i Sverige och det i takt med att olja och el blivit allt dyrare. Hälften av alla värmepumpar som säljs i Europa säljs faktiskt i Sverige. Men att inte anmäla installation av jord- eller bergvärme i förväg är ett brott mot miljöbalken som kan ge böter. Att anmäla i efterhand är också ett brott. Säljarna uppmanas informera De företag som säljer och gör själva installationerna har inget juridiskt ansvar men kommunerna uppmanar firmorna att berätta för fastighetsägarna att dom enligt lagen måste anmäla. Till miljöåklagaren i Östersund har det bara de senaste månaderna kommit in fler än tio polisanmälningar, från kommunerna. Brottet ses som förhållandevis litet men kan ge upp till 50 dagsböter. Miljöåklagare Christer Jarlås: – Har man inte kunskap om lagen så innebär det inte att man kan frias från ansvar om man bryter mot den så det är ganska hårda krav på människor i allmänhet, säger han.
Pia Sjögren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".