Miljöbilspremier kan kosta 1,4 miljarder

De miljöbilspremier på 10 000 kronor som regeringen har utlovat till privatpersoner som köper nya miljöbilar väntas leda till en slutnota på 1,4 miljarder kronor.

Sammanlagt 250 miljoner kronor har anslagits till premier och branschorganisationen Bil Sweden befarar att regeringen tvingas till inskränkningar i systemet. Det skriver Sydsvenskan.

Miljöbilspremien gäller från april i fjol till sista december 2009. Förra året såldes 45 000 miljlöbilar och 44 procent köptes av privatpersoner.

En prognos från bilbranschen visar på en försäljning av 100 000 miljöbilar i år och 150 000 nästa år och om andelen privata köpare står sig betyder det en kostnad som är nästan sex gånger så stor som regeringen beräknat.

Miljöminister Andreas Carlgren (c) säger till tidningen att han inte vill diskutera budgetsiffror, men att det som står i förordningen om miljlöbilspremie gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista