Främmande fisk i Östersjöns vatten

Hela ekosystemet i Östersjön hotar att förändras av främmande fiskar, plankton och parasiter som tar sig in via fartyg som kommer från andra delar av världen. Det kan vara en orsak exempelvis till giftig algblomning.
– Det är ett problem redan nu och det växer. Vi har över 100 nya arter som har kommit in i Östersjön framför allt via transporter och ballastvatten i oljefartyg, säger Jan Thulin vid det Internationella havsforskningsrådet, ICES i Köpenhamn. Kan ligga bakom algblomning Man misstänker att nya planktonarter har bidragit till giftig algblomning i Östersjön och en parasit, som härstammar från Asien har angripit simblåsan hos ålar: – En mer påtaglig större art är en fiskart som kommit från Svarta havet och lyckats etablera sig längs med södra Östersjökusten och är den dominerande fisken helt enkelt, säger Jan Thulin. Nya regler för tömning av vattnet Inom den Internationella sjöfartsorganisationen IMO arbetar man nu med en ny konvention som ska träda i kraft nästa år. Den kräver att varje fartyg måste ha en ha en plan för hur man ska hantera ballastvatten. Helst ska man byta ballastvatten långt ute till havs för att undvika att främmande arter etablerar sig i nya havsområden. Men den metoden kommer inte att fungera i Östersjön, säger Stefan Lemieszewski, som arbetar med miljöfrågor på Sjöfartsinspektionen: – Det fordras ett visst vattendjup för att man ska kunna göra det, säger han.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".