Kosovos självständighet splittrar Balkan

Kosovos självständighet splittrar Balkan och delar av Östeuropa, en del är för, en del är emot. Bland de senare är Moldavien som är i samma situation som Serbien med en egen utbrytarrepublik.

Från floden Dnisters västra strand blickar Natalia Gherman in över det som en gång var hemma, men nu anser sig vara ett annat land.

– Smärtsamt, säger hon. Delar av familjen finns kvar i Transnistrien, som efter ett kort krig bröt sig ur Moldavien i början av -90-talet - och blev som en skärva av det gamla Sovjet, inklämt mellan Moldavien och Ukraina, med Högsta Sovjet, Leninstaty och hammare och skära.

Ur Moldavisk synvinkel, land stulet av ett gäng från KGB som la beslag på Moldaviens tunga industri och ett av gamla Sovjets största vapenförråd, uppbackade av Ryssland.

Kosovos självständighet har gett vatten på den transnistriske presidenten Smirnoffs kvarn; det är en förebild för konfliktlösning och nu måste världen erkänna också Transnistrien.

Men den parallellen finns inte, tycker Natalia.

Men det räcker för Moldavien att sälla sig till dem som inte erkänner Kosovos självständighet. Och med Kosovo som förebild finns risken att frusna konflikter, som den här, hettar till igen, och det oroar utrikesminister Carl Bildt, på besök i regionen.

– Transnistrien möjligen, Abchazien, Sydossetien, det kan finnas andra fall. Och det gör det kanske mer angeläget att accelerera försöken att lösa de här konflikterna, eller att de inte blossar upp för då kan vi få nya problem o olika delar av Europa. Transnistrien är en av de besvärliga konflikter som vi har kvar sen början av 90-talet, säger Carl Bildt.

Det ser fredligt ut idag, men här har människor dött i strid för inte så länge sedan.

Bengt Therner, Chisinau Moldavien
bengt.therner@sr.se