Italien först med 3G

Om några dagar startar Europas första 3G-nät, den nya generationens mobiltelefoni, och först ut blir Italien. Det är den nya operatören Tre, där den Hongkongbaserade Hutchinson Whampoa har aktiemajoriteten, som lanserar den här nya tekniken.
Det här skall bli de italienska fotbollsfansens nya leksak om några dagar, menar Tre, när det första mobiltelefonnätet i Europa av tredje generationen lanseras i Italien. Först kommer ett SMS om att Lazio gjort mål och någon minut senare finns en sekvens på 30 sekunder att glädja sig åt på mobiltelefonskärmen. Redan nu har Tre en kölista på 140 000 blivande kunder som tecknat sig för nytt abbonnemang. Målgruppen är noggrant vald affärsfolk, kändisar och vanligt folk med intresse för nyteknik. För första gången erbjuds en ny tariff på drygt 720 kr per månad, men då ingår nästan hur många samtal och SMS som helst. Om några månader skall de första betalkorten lanseras och målet i år är att nå 1 miljon abonnenter i Italien. Bland många nya finesser finns också den att kunna knappa sig fram till en stadskarta som visar var man är eller hur man skall ta sig till en viss adress. När mobiloperatören Tre strax före jul överlämnade första SIM-kortet till regeringschefen Silvio Berlusconi fick han veta att dess investeringar uppgår till 100 miljarder kr fram till år 2005. Det är 45 procent av alla utländska investeringar i Italien.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".