Fusk med sopsortering kostar miljoner

Företag som fuskar med sin sopsortering kostar konsumenterna miljontals kronor varje år. Trots att det är olagligt fyller många företag sopstationer avsedda för privathushåll.

Resultatet är både kostsamt och smutsigt. Per Skoglund är avdelningschef på Sitas återvinningscentral i Stockholm.

– Den här olivdunken är säkert ett företag som lämnat, för den är så pass stor att den inte används hemma, säger han.

På återvinningscentralen i Högdalen utanför Stockholm hamnar mycket av det avfall som stockholmarna sorterat.

Här finns också möjlighet för de mindre företag som inte vill betala för att få sitt returmaterial, hämtat kostnadsfritt få lämna in till exempel glas, plast och papper. Men många ids inte åka hit och smyger i stället ut på natten och fyller de återvinningsstationer som är till för hushållen.

Framför allt rör det sig om restauranger och mindre butiker men även vissa hantverkare.

Det här är inte bara olagligt och kan straffas med böter eller kortare fängelsestraff. Det kostar dessutom pengar för allmänheten. Ulla Kron är regionchef för östra Sverige på förpacknings- och tidningsåtervinningen.

– När småföretagare använder sig av det här systemet så klarar vi inte av kapaciteten att ta emot det materialet. Det blir snabbt fullt och det blir skräpigt runtomkring stationerna. Vi måste skicka ut extra bilar som sköter om städningen på stationerna. Vi lägger 60 miljoner om året på att städa stationerna.

Vem är det som betalar?

– I slutänden är det konsumenten eftersom det ligger en avgift på förpackningen som man betalar närt man köper varor, säger Ulla Kron.

Emma Hildén
emma.hilden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista